Girotec B.V.
engineering, automotive

2-zitsbank

In het kort

In onderstaande case beschrijven we de ontwikkeling van een lichtgewicht 2-zits bank. De bank is ontwikkeld voor een camper conversie. Hierbij zijn gewicht, eenvoud en flexibiliteit van groot belang. Het formaat en de wijze van montage van de bank is zo gekozen, dat er meerdere locaties in het voertuig gepositioneerd kunnen worden. In grotere voertuigen is het zelfs mogelijk om door middel van twee banken een 4-zitsbank te creëren.

1

Beginfase

In eerste instantie wordt er een grof concept getekend dat voldoet aan de wensen van de klant. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar functie en afmetingen.

2
Girotec B.V. - case 2-zitsbank

Het tweede concept

Aan de hand van de wettelijke eisen wordt het bankje verder uitgewerkt naar een tweede concept. Tijdens de uitwerking van het tweede concept wordt er al rekening gehouden met de maakbaarheid en kosten.

3

FEM-analyse

Het tweede concept kan gevalideerd worden door een FEM-analyse. Hierdoor krijgt men meer inzicht in het gewicht en de uiteindelijke kosten van de constructie.

4

Van concept naar constructie

Het tweede concept wordt uitgewerkt tot een produceerbare constructie. Hiervoor worden er productietekeningen en een complete bestellijst gemaakt.

5
Girotec B.V. - case 2-zitsbank

Assemblage

Alle benodigde inkoopdelen worden besteld en het eerste prototype wordt in onze werkplaats geassembleerd.

6
Girotec B.V. - case 2-zitsbank

Prototype

Het eerste prototype wordt gevalideerd aan de hand van de wettelijke eisen. Hiervoor wordt onder andere het H-punt van de constructie bepaald en een interne sterkte test gedaan.

7

Validatie

Na de eerste validatie wordt het ontwerp nagekeken en aangepast. Kosten, gewicht, maakbaarheid en montagetijd worden nogmaals onder de loep genomen.

8

Nieuwe ontwerpfase

Het nieuwe ontwerp wordt wederom besteld en geassembleerd in onze werkplaats.

9

Keuring

Aan de hand van dit ontwerp wordt een informatiedocument voor de keuring gemaakt, evenals speciale keuringstekeningen.

10
Girotec B.V. - case 2-zitsbank

Inbouwen en testen

De nieuwe constructie wordt ingebouwd in een body van het gewenste voertuig en deze wordt vervolgens gemonteerd op de testinstallatie.

11

Klaar voor gebruik

Na uitvoerige controle van de keuringsinstantie wordt de bank in het voertuig getest, goed bevonden en het benodigde testrapport opgesteld.